Soorten LED tv’s

De meeste Nederlanders kopen om de paar jaar een nieuwe televisie. Het aanbod aan televisies is anno 2013 enorm te noemen. Toch kunnen we stellen dat de LED tv één van de meest verkochte en meest populaire tv toestellen is. De LCD televisie begint steeds minder interessant te worden onder de consument. Men kiest tegenwoordig massaal voor de LED tv. Op dit moment is naast de led tv, ook de 3d tv erg interessant aan het worden. Bij het kopen van een nieuwe tv, letten we vooral op de beeldkwaliteit. Er vallen op dit moment twee soorten led televisies te onderscheiden, de “Direct LED” en de “Edge Lit”.

Wat zijn de verschillen in deze led technieken?

De Direct LED maakt gebruik van de nieuwste technologie binnen de led televisies. Achter het LCD scherm van het toestel zitten honderden kleine LED lampjes, waardoor het contrast vele malen beter wordt. Deze led lampjes kunnen plaatselijk worden gedimd of helemaal worden uitgeschakeld, waardoor een optimale beeldkwaliteit ontstaat. Het nadeel van deze techniek, is het stroomverbruik. Doordat er veel led lampjes nodig zijn, verbruikt de tv meer stroom en meet warmte. Dit heeft als gevolg dat de televisie duurder is in gebruik.

De Edge-Lit LED tv, maakt in tegenstelling tot de Direct LED geen gebruik van honderden led lampjes achter het gehele scherm. De Edge-Lit heeft enkel LED lampjes aan de zijkanten van het toestel. Het voordeel van deze techniek is dat de tv’s ultra dun gemaakt kunnen worden, omdat er geen verlichting achter het scherm aanwezig is. Het nadeel van deze techniek is dat het plaatselijk dimmen van de led lampjes nog niet mogelijk is. De tv bereikt dus niet de beeldkwaliteit van de direct led. Toch is de beeldkwaliteit nog stukken beter dan bijvoorbeeld die van een plasma tv.